LÄNGDSTAVAR

STAVAR

Vad styr valet av längdstavar?

Valet av stav är högst individuellt, din längd, åkteknik, vad och vart någonstans du skall åka är några av de faktorer som styr valet av stav. En bra stav skall vara vridstyv, lätt, stark och ha en bra pendel. 

Skate eller klassiskt
Man väljer oftast samma modell på stav för skate och klassiskt, den stora skillnaden är att skatestaven är längre än den klassiska.

Stavarnas längd
Att ha rätt längd på stavarna är ett måste. Annars får du inte ut det bästa av staven vilket kraftigt påverkar hela din åkteknik. När vi anger stavlängd i vår butik så menar vi hela stavens längd, från toppen av staven till nedre delen av spetsen, (inte från stavremsinfästningen). Norska Swix mäter sina stavar lite annorlunda, (med Swix TCS handtag är deras stavlängd kortare än övriga tillverkares då deras konstruktion på handtaget är annorlunda, en stav med TCS-handtag är exempelvis märkt med 150 cm, den totala längden är då 151,5 cm ).
När internationella skidförbundet anger den maximala längd som du får ha på stavarna räknar de längden till infästningen av stavremmen i handtaget. Rätt längd på stavarna får du genom att multiplicera din kroppslängd med 0.83 cm vid klassisk åkning och 0.90 cm vid skate. Du ska då ha pjäxorna på dig och längden ska mätas till infästningen av stavremmen ( detta enligt Internationella Skidförbundets regler vid tävlingar). 

Materialval i stavar
Stavar tillverkas idag i tre olika material:

Glasfiber - Staven får en dålig pendel och saknar vridstyvhet. Oftast lämplig för barn och möjligen för dagsturer.

Komposit=Kolfiber/glasfiberblandning. Du får en lite tåligare stav än de rena kolfiber/Carbon stavarna.
Kolfiber/Carbon - Olika kolfiberblandningar ger olika egenskaper. Ju högre andel kolfiber, desto högre vridstyvhet och desto bättre pendel. Om du siktar på att åka Vasaloppet bör du ha minst 70% kolfiber i din stav.

Stavarnas vikt
Vid tävlingar och framförallt vid långa lopp är stavens vikt av extra betydelse. Stor "hävstångseffekt" genom för mycket tyngd i staven skapar onödig trötthet. Den lättaste världscupsstaven idag väger ca 54 gram per meter!

Desto styvare och lättare stav, desto bättre fart får du vid varje frånskjut med staven.

Trugor
På de bästa stavarna sitter det ofta väldigt små trugor på vid köpet, ofta är de för små för att det ska bli bra åkning på spåret du har därhemma. Staven sjunker ner i snön, de passar bättre på en världscuptävling där spåren är hårdpistade. Du kan då köpa till en lite större truga och komma ifrån det problemet. Det kommer även dagar med ymnigt snöfall och då finns det speciella lössnötrugor att köpa till.


Handtag och remmar
I princip alla längdstavar för vuxna har idag ett kork- eller thermoplasthandtag, med ett sådant blir det både varmare och skönare att hålla i staven när du åker. Kontrollremmarna på stavar har utvecklats enormt mycket de senaste åren, man kan säga att en bra kontrollrem sitter som "handen i handsken". De flesta kontrollremmar har olika storlek att välja på, som standard sitter det oftast medium eller largerem på staven.

Product added to compare.

Vår webbplats använder kakor. Genom fortsatt användning eller stängning av rutan godkänner ni våra kakor.